2013. gada 22. marts



Nāciet droši — jūs gaida, jums palīdzēs!

12. februāris 2013, 20:50
Kārtējais gads noslēdzies, sācies jaunais, kurā dzīve rit uz priekšu. Par to, kā dzīvo Kalniešu pagasta tautas bibliotēka, šodien vislabāk informēti tie, kuri bija ieradušies uz Kalniešu amatierkolektīvu dzimšanas dienas svinībām tautas namā. Aizpildot starplaikus, kas bija nepieciešami aktieriem pārģērbties, bibliotekāre Tamāra Rukmane paspēja izstāstīt daudz tāda, par ko ikdienā nedomājam.

“Laika ritumā nemainīga ir viena lieta — savas bagātības bibliotēka nekad neslēpa un neslēpj,” sacīja Tamāra. ”Es nezinu nevienu, kurš savā dzīvē kaut reizi nav apmeklējis bibliotēku. Lūk, arī jaunajā gadā lasītāji nedod mieru, pieprasa detektīvus un mīlas romānus, kurus lasīt patīk visiem. Es labi atceros, kā bibliotēkai pieslēdza internetu — ar to bibliotēka ir kļuvusi par nozīmīgu informācijas centru pagastā. Jums, mūsu iedzīvotāji, šeit ir pieejamas avīzes, žurnāli, vārdnīcas, izziņu literatūra, enciklopēdijas, un, protams, internets, kas dod iespēju sazināties ar tuviniekiem ārvalstīs vai tepat Latvijā caur Skype, pārskaitīt naudu, apmaksāt rēķinus utt. Ja mājās jau ir internets — labi, ja nē — nāciet uz bibliotēku. Ja nemākat strādāt ar datoru, nav bēda — bibliotēkā jūs iemācīs. Ja kādam vajag internetu konkrētā laikā, var iepriekš piereģistrēties. Ir arī citi pakalpojumi, ko nodrošina printeris, skeneris, kopētājs, bet tie ir par maksu. Varbūt kāds ir piemirsis, mēs strādājam no plkst. 8 līdz plkst. 17, ar pusdienlaiku no vieniem līdz diviem. Brīvdienas — svētdiena un pirmdiena.”

Kalniešu tautas bibliotēkā pērn reģistrēts 231 lietotājs — tie ir cilvēki, kuri lasīja grāmatas un lietoja datorus. Fondā ir 9356 eksemplāru grāmatu un žurnālu. Pērnā gada nogalē bibliotēkā notika pamatīga inventarizācija, kas ilga mēnesi un bibliotekārei pat bija iedoti palīgi. Šogad būs veicams ne mazāk interesants darbs — kataloģizācija, kad katra grāmata tiks ierakstīta elektroniskajā katalogā. Pateicoties tam, interneta lietotāji varēs uzzināt, kādas grāmatas ir bibliotēkā, vai tās ir brīvi pieejamas vai arī ir jāpasūta un jāpagaida, kā arī varēs noskaidrot citu informāciju.

Pērn bibliotēkas fonds papildināts ar 442 jaunām grāmatām, pateicoties līdzekļiem, kurus iedalīja pagasts, projektiem un dāvanu kartēm no partijām un organizācijām. Arī lasītāji deva savu artavu, lai bibliotēkā būtu jaunas grāmatas, un visi, kuri dāvināja bibliotēkai grāmatas, nesa savas avīzes un žurnālus, dāvināja spēles bērnu stūrītim, visi izpelnījās pasākuma dalībnieku aplausus. Dāvinātāju pulkā: Jeļena Skovorodko, Semjons Smertjevs, Marija Andrijevska, Alla Meļņikova, Feonija Kurakina, Halina Gricino, Žanna Moročka, Jeļena Skripļonoka un citi.

Pasākuma gaitā bibliotekāre detalizētāk informēja par jaunajām grāmatām, un viena daļa viņā klausījās, pat mutes atpletusi — cik aizraujoši Tamāra mācēja pastāstīt gan par bērnu grāmatām, gan par detektīviem, romāniem, izziņu literatūru un citām grāmatām un žurnāliem. Vienīgi preses izdevumu klāsts bibliotēkā ir neliels — laikraksts “Ezerzeme” un “Krāslavas vēstis”.

Juris ROGA

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru